Tudtad?

Műhelytitkok

Tizenkét apró érdekesség a könyvvel kapcsolatban.

01

Szereplők

Bár az írónak több unokája is van, a Meseutazók mesekönyv története kitalált, ahogy minden szereplője is. A borítón szereplő Papa csak azért hasonlít az íróra, mert az illusztrátor meg akarta lepni.

02

Találkozás

Barna Judit illusztrátor és Békésy Pál író még sohasem találkoztak egymással. Az interneten, egy meseíró csoportban ismerkedtek meg, amikor Judit egy rajzot készített az Óriás című meséhez, és elküldte azt.

03

Távolság

Barna Judit Eszter nem Magyarországon él, Békésy Pállal csak üzenetekben és telefonon tartja a kapcsolatot. Először akkor látták egymást, amikor a váci ESTV készített velük interjút.

04

Korrekció

Az Óriás meséhez kétféle rajz készült, mert az első rajzon nagyon durva arca volt az óriásnak, és a gyerekek kérték, hogy vidám óriás legyen inkább.

05

Első

Peti az író egyik ismerősének a kisfiáról kapta a nevét, aki elsőként olvasta el a könyvet. Végül a borítón is az ő arca lett megrajzolva.

06

Lezárás

A Meseutazók eredetileg csak kilenc meséből állt, a tizedik azért került bele, mert a kerettörténet megkívánta.

07

Helyszínek

A kerettörténetben szereplő minden helyszín megtalálható hazánkban, de nem egy helyen. A történetben szereplő Oltalom szikla ihletője Lillafüreden van.

08

Vízpart

A vízparti történetek nagyrészt a Velencei tónál játszódnak képzeletben, ahol az írónak is van egy nyaralója, és a tó szerelmese.

09

Megjelenés

Bár a mesekönyv télen jelent meg, már tavasszal elkészült. Ámbár a Tüskevár is sok gyereknek volt annak idején a karácsonyi ajándéka.

10

Az alkotó

Az író nyomdamérnök, az egyik legnagyobb nyomdában dolgozik, minden illusztrációt személyesen dolgozott fel, ő készítette a borítót, a könyvjelzőket és a matricás ívet. Testvére tördelte és tervezte a belívet, és barátja Márton György olvasta át nyelvtani szempontból. Tehát mindent maguk csináltak.

11

Nyomda

Árvai Öby, aki a szegedi General Nyomda géptermi vezetője és a szerző 2003 óta ismerik egymást, és azóta jó barátok. Ezért készült a könyv abban a nyomdában, mert biztos lehetett abban, hogy a könyv a legjobb kezekben lesz. És így is lett.

12

A szem

Gábor, Judit barátja nyomdába adás után vette észre, hogy két rajz kimaradt a könyvből, ezért újból el kellett küldeni az egész könyvet a nyomdába. Ezért nevezzük Gábort a Szemnek.

Scroll to Top