Rólunk írták

A legfontosabb hangok

Vélemények a könyvről azoktól, akik már olvasták.

...

Ez egy kedves, jószándékú, jólelkű, megható, de egyszerre vidám hangulatú és modern nyelvezetű mesekönyv, amiben 9 nagypapamese és 1 anyamese található.

A nagypapa által mesélt mesékben – amelyekre minden este vacsora-fürdés-fogmosást követően kerül sor –, keverednek a klasszikus mesék elemei és a mai, modern életünk élményei, mozzanatai, pillanatai, és kifejezései, a mesélő a mai beszélt nyelv elemeiből is bőven építkezik; a mondatok szépen megformáltak, amelybe szleng és a fiatalok által ma használt nyelv elemei férkőznek be (figyuzz, tesó, unokáznék, észvesztő, közöd?).
Bizonyos értelemben keretes szerkezetű a szerkesztés – egy nagypapánál lezajló nyaralás élményeiről is értesülünk, mert minden mesét megelőz egy napi élménybeszámoló arról, hogy mi történt aznap, milyen közös programon voltak együtt – túra, strandolás, kirándulás a holtághoz, kastélyhoz, kisvasutazás, csónakázás, madárnézés távcsővel madárlesről, közös főzés, ebédelés, dinnyeevés, fagyizás, bográcsozás a szabadban, stb. – majd az adott nap végén következik a napot lezáró, nagyapa által szóban elmesélt esti mese, amelyben vissza-visszatérnek és beleszövődnek a nap élményelemei. Külön öröm volt, hogy megjelentek a régebbi időszakok – de azért még egyeseknél a mindennapokban felbukkanó – ételei is, mint pl. vajas kenyér frissen sült, ropogós, még meleg kenyérből, kakaó és foszlós kalács, bundás kenyér, paprikás krumpli, kolbászos rántotta, sonka, főtt tojás, tojáskrém.
Az utolsó, záró mesét, viszont az édesanya meséli el a nyaralás befejeződésével hazaérve, ami nekem azt sugallta, hogy ez a hagyomány, az együtt történő élőmesélés hagyománya, bár a nagypapa házában kezdődött, ám a szülői házban is folytatódni fog. Tetszett, hogy az utolsó bekezdésekben benne van a folytatás és mellette a várakozás érzése, mint ahogyan a gyerekekben benne van minden este elmesélt mese után a következő napi mesére való várakozás is.
Külön öröm volt a „paprikás krumpli Tibi bácsi kolbászával”-t olvasni – amikor ezt a részt olvastam, apukám jutott eszembe.
Ajánlom ezt a meséskönyvet olyan mesét szerető gyerekeknek és szülőknek, akik már kifogytak a mesékből, ahol minden otthoni és a könyvtárból kihozott könyvek meséit már sokadszorra is elolvasták – friss, üde és szórakoztató történetek várják benne az olvasókat.

...

„Az én papám kiskoromban sokat mesélt nekünk, leginkább fejből. Nagyon sok kalandot élt meg a Tordosa vidékén, ami akkor egy óriási pataknak tűnt, azóta persze már tudom, hogy csak egy akkora patak, hogy még a nagyobb lányom is egyszerre tudna a két partjára állni. De ahogy mesélte, az mindig olyan varázslatos és különleges volt.

Ennek köszönhetően én nagyon szeretem azokat a meséket, amelyek úgy indulnak, hogy a Papa mesél, és Békésy Pál Meseutazók meséje is így kezdődik. A Meseutazók kötet egy kicsit mese a mesében. Nemcsak vidám és humoros meséket tartalmaz, hanem Jutka és Peti nyári kalandjait is elmeséli a Papánál, aki minden nap végén egy mesét mond nekik. Tíz nap a Papánál, és persze tíz mese is.

Mivel az én csemetéim is sokat vannak a nagyszülőknél nyáron, nagyon élvezték, ahogy a nyári kalandok keveredtek a mesevilággal, és szerintem ez a mesekönyv egyik különleges tulajdonsága, mondhatni egyedisége.

Ami nekem különösen tetszett, hogy nemcsak a könyv érkezett meg, hanem egy ív matrica is, amit a belső borító megfelelő helyére lehet ragasztani a mesék elolvasása után, de még az itt található mesefát is ki lehet színezni. Mi a kisebbik lánykámmal minden mese végén megkerestük a szereplők saját matricáját, a nagylányom pedig segített a húgának, hogy hova is kell ragasztania. Nálunk ez a matricázás egy közös családi élmény lett.

Amit szintén pozitívumként emelnék ki, hogy a hátsó borítón feltüntetésre került a korosztály javaslat, amit nagy segítség a szülőknek a vásárlásnál. A szerző 5 éves kortól javasolja a mesekönyvet, és én is úgy gondolom, hogy nagyobb óvodásoknak tökéletes választás, de akár kisiskolásoknak is. A betűméret pont megfelelő a számukra, hogy gyakorolni tudják az olvasást.

A kötetben nyomon követjük a gyerekek és anyukájuk tíz napon át tartó nyaralását, így értelem szerűen tíz mesét is olvashatunk. A mesék maiak, modernek, humorosak, és egyediek. Nincs egy előre megírt forgatókönyv, ami éppen nagypapa eszébe jut, azt meséli. Én nagyon szerettem, nagyon jót szórakoztam rajta. Minden mesében felfedezhetjük a régi „klasszikus” történeteket, amelyeken mi is felnőttünk, de mégis egy új történet épül köréjük.”

...

„Napi szintem olvasok mesét a kisfiamnak, ezért nagyon kritikus vagyok a mesekönyvekkel kapcsolatban. Szülőként annyi bugyuta történettel, és még bugyutább illusztrációkkal találkozom, hogy még rá gondolni sem szeretek. Ezért volt egy üdítő színfolt a mesekönyvek palettáján a Meseutazók című könyv. Nemcsak színes rajzok díszítik, de ami a különlegességét képezi, hogy a borító belső oldala elől is és hátul is kiszínezhető. De ez még nem minden, ugyanis a könyv szereplőit ábrázoló matricák is hozzá tartoznak, amit a gyerekek akár egyedül, akár szülői segítséggel bele is ragaszthatnak a könyvbe.

A kötetben nyomon követjük a gyerekek és anyukájuk tíz napon át tartó nyaralását, így értelem szerűen tíz mesét is olvashatunk. A mesék maiak, modernek, humorosak, és egyediek. Nincs egy előre megírt forgatókönyv, ami éppen nagypapa eszébe jut, azt meséli. Én nagyon szerettem, nagyon jót szórakoztam rajta. Minden mesében felfedezhetjük a régi „klasszikus” történeteket, amelyeken mi is felnőttünk, de mégis egy új történet épül köréjük.”

 

...

„Mind a tíz mese azonos szerkezetű. A gyerekeknek biztonságot adnak a megszokott fordulatok, de a mesék egyedi hangvétele és a nem hagyományos mesefordulatok végig fenntartják az érdeklődést. A meseolvasó felnőtteknek pedig van egy tucat utalás, és kiszólás, ami számukra biztosít némi plusz humorforrást.
Az esti mesének is kiváló kalandok, két részből állnak és tíz napot át tartanak. A napi történetek első részében mindig Jutka Peti és Anya nyaralós kalandjai kapnak helyet. A Papánál töltött időben nemcsak a közeli tóban való ugrálás, és a kirándulás, valamint egy arborétum felfedezése különlegese, hanem a hagyományos ételek is, úgy mint a lecsó, a paprikás krumpli és a lángos. Ma a hamburgerek, pizzák, és kínai tésztaételek világában a városi lakásokból szinte kikopnak ezek a tradicionális étkek, jó volt velük legalább egy mesekönyvben találkozni.”

Scroll to Top