3. lépés:

A kinyomtatott papíríveket egy különleges gép meghajtogatja. Három hajtás történik. Te is kipróbálhatod. Az alábbi ábra szerint számozz be egy lapot, majd hajtogasd meg először az A betű vonala mentén, majd a B betű szerint, végül a C által jelzett irányban. És íme! Az oldalak követik egymást, a hátoldali oldalszámok lesznek csak üresen. A meseutazók könyv 120 oldal, Tehát 6 db 16 oldalas ív nem volt elég a könyvhöz, maradt még 8 oldal. Ez pont a 16 oldal fele, úgy mondják, hogy fél ív. Ebből egyszerre kettőt tudnak kinyomtatni ugyanakkora papírra. Félbevágják és a fél ívet csak kétszer kell hajtogatni.

4. lépés:

A meghajtogatott íveket egymás utáni sorrendbe hordják, cérnával összefűzik, a gerincére erősítést raknak, hogy ne essen szét. Az első és utolsó ív elé egy négy oldalas, félbehajtott papírlapot erősítenek, mely segítségével a borítóhoz tuják erősíteni a könyvtestet. Ennek előzék a neve. A hátsó előzéket van, aki hátulzéknak hívja. Három oldalról körbevágják, hogy ne lógjon ki egyetlen ív sem, szép, egyenletes könyvtestet kapva.

5. lépés:

A borító ívét fényes fóliával vonják be, majd vastag papírlemezre ragasztják, ez a kemény tábla. A kinyomtatott ív nagyobb, mint a lemezek, a széleit visszahajtják, és azt is ráragasztják. A táblaborító néhány milliméterrel nagyobb lesz, mint a könyvtest, így egyrészt védi a borító a belíveket, másrészt esztétikailag is szebb lesz a könyv.

6. lépés:

Már csak az összefűzött könyvtest és a táblaborító összekapcsolása maradt hátra. AZ előzéket és a hátulzékot ragasztóval a borítóhoz ragasztják, így tartja majd a könyvet.

Nyomdai munkálatok

Hogyan is készül minden ?

1. lépés:

Miután a mesekönyv szövege elkészül, megrajzolta Judit az összes rajzot, meg kellett tervezni, hogy mekkora legyen, mely oldalakra kerüljenek a rajzok, milyen méretben. Majd ki kellett alakítani azt, hogyan is nézzen ki a könyv. Ezt a munkát tördelésnek nevezzük. azt jelenti, hogy a sok szöveget akkora részekre választjuk szét, amekkora egy oldalra befér.

2. lépés:

A kész oldalakból álló anyagot elküldjük a nyomdába, ahol olyan sorrendben helyezik azokat, hogy a papírt összehajtogatva az 1. oldal után a 2. következzen, majd a 3. és így tovább. Az így elrendezett, és elforgatott oldalakat kinyomtatják annyi példányszámban, amennyit szeretnénk, amennyit megrendelünk.

 

Scroll to Top